Η πνευμονιοκοκκική  πνευμονία είναι μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και προσβάλλει τόσο ενήλικες όσο και παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νόσος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε νοσοκομειακή νοσηλεία και σε σοβαρές επιπλοκές, όπως σε αναπνευστική ανεπάρκεια ( μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα) καθώς και σε σήψη.

Ο πνευμονιόκοκκος  αποτελεί το πιο συχνό παθογόνο μικρόβιο που παρατηρείται στα περιστατικά πνευμονίας της κοινότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των περιστατικών της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ειδικότερα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις( όπως διαβήτη, χρόνια καρδιακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, άσθμα ,ΧΑΠ),τα άτομα με παθήσεις που προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος( όπως λοίμωξη από τον ιό HIV), τα βρέφη και τα μικρά παιδιά και τέλος οι συστηματικοί καπνιστές.

Υψηλός πυρετός με συνοδό βήχα, ρίγη, θωρακικό άλγος και δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή να επισκεφτεί άμεσα έναν πνευμονολόγο για τον αποκλεισμό πνευμονιοκοκκικής  πνευμονίας. Τα κύρια μέτρα αποφυγής της νόσου εστιάζονται κυρίως στον εμβολιασμό έναντι του συγκεκριμένου παθογόνου μικροβίου. Ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της πνευμονίας για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις .Επίσης, η αποχή από το κάπνισμα , οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι, η υγιεινή διατροφή κι ένας δραστήριος τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν αισθητά στο να παραμείνουν οι άνθρωποι υγιείς, μακρυά από λοιμώξεις , Τέλος, η καλή υγιεινή, περιλαμβανομένου του τακτικού πλυσίματος των χεριών, συμβάλει κι αυτό στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Η ενημέρωση σχετικά με την πνευμονιοκοκκική πνευμονία, τα μέτρα πρόληψης των αναπνευστικών λοιμώξεων και ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Μην αμελείται, επομένως ,την επίσκεψη σας σε έναν πνευμονολόγο και πρωτίστως φροντίστε να εμβολιαστείτε έναντι του πνευμονιόκοκκου έγκαιρα.

Pin It on Pinterest

Share This