ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική. Συχνά συγχέεται με τη γρίπη, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς και έχει πιο ήπια διαδρομή.Είναι πολύ συχνό νόσημα ιδιαίτερα κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες και υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα πάσχοντα άτομα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα ή με τη μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια μας. Η πάθηση παρουσιάζει εποχικό χαρακτήρα, με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες καθώς και κατά την έναρξη της άνοιξης

Αίτια

Το κοινόκρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα ιών, μεταξύ των οποίων οι πλέον συχνά εμπλεκόμενοι είναι οι ρινοϊοί. Λόγω του ότι ο ασθενής αναπτύσσει ανοσία μόνον στον ιό από τον οποίον προσβλήθηκε, είναι δυνατόν μέσα στην ίδια εποχή να νοσήσει περισσότερες από μία φορές (προσβολή από διαφορετικό ιό κάθε φορά).

.

Συμπτώματα
Το κοινό κρυολόγημα εκδηλώνεται με πονόλαιμο, ρινική καταρροή και συμφόρηση, φτάρνισμα, βήχα, πυρετό, διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης και αίσθημα κακουχίας και αδυναμίας.
Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι τόσο βαριά αλλά ταλαιπωρούν τον ασθενή για όσο διάστημα διαρκούν – μέχρι και 7 έως 10 ημέρες.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος είναι συμπτωματική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση των ιών που το προκαλούν
Συστήνονται ανάπαυση, κατανάλωση υγρών, χορήγηση αντιπυρετικών και ενίοτε χρήση αποσυμφορητικών για τη μύτη ή απογχρεμπτικών σκευασμάτων.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αντιβιοτικά ΔΕΝ έχουν θέση στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος επειδή στοχεύουν στην καταπολέμηση βακτηρίων και όχι ιών.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που είναι δυνατόν να παρουσιασθούν είναι ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται επιβάλλεται η εξέταση από τον ιατρό για τη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

Πρόληψη

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, αερισμός κλειστών χώρων, αποφυγή συγχρωτισμού με πάσχοντα άτομα) αποτελεί την καλύτερη πρόληψη ενάντια στο κοινό κρυολόγημα.

Πρόγνωση
Η πρόγνωση της νόσου είναι άριστη, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επιπλοκές.

 

Ενημερωθείτε επίσημα και υπεύθυνα:

Ιστοσελίδες στα Ελληνικά

  • http://myasthma.grΗ ιστοσελίδα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας είναι η πλέον ολοκληρωμένη πηγή πληροφόρησης για όποιον έχει άσθμα ή θέλει να ενημερωθεί για το άσθμα στα Ελληνικά.
  • http://www.pneumonologist.grΠλήθος πληροφοριών που αφορούν στα συχνότερα συμπτώματα και νοσήματα του αναπνευστικού, οδηγίες για τη σωστή χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων, άρθρα, κ.α.
  • http://www.keelpno.grΣτην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα βρείτε επίσημες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και οδηγίες για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (και όχι μόνο), και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τον εμβολιασμό, τη Φυματίωση, οδηγίες Ταξιδιωτικής Ιατρικής και πολλά άλλα θέματα

Ιστοσελίδες στα Αγγλικά

  • http://www.cdc.govCenter for Disease Control and Prevention.
  • http://www.who.int/en/Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • http://www.ginasthma.orgGlobal Initiative for Asthma. Επίσημες οδηγίες (guidelines) για την αντιμετώπιση του Άσθματος.
  • http://www.goldcopd.comGlobal Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. Επίσημες οδηγίες (guidelines) για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Pin It on Pinterest

Share This