Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η γρίπη προσβάλλει περίπου το 5-15% του παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί σοβαρή ασθένεια μέχρι και σε 5 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Οι θάνατοι για τους οποίους ευθύνεται είναι μεταξύ 250.000 και 500.000 κάθε χρόνο, παγκοσμίως.
Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη των πνευμόνων και των ανώτερων αεραγωγών που προκαλείται με μόλυνση από έναν από τους τρεις ιούς της γρίπης, A, B ή C.

Ο ιός μεταδίδεται σε σταγονίδια σάλιου που αποβάλλονται με το βήχα ή το φτάρνισμα στον αέρα από τα προσβεβλημένα άτομα. Μετά από μία σύντομη περίοδο επώασης (1-4 ημέρες), αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα, συχνά αρκετά απότομα. Τα άτομα συνήθως μεταδίδουν την ασθένεια για μία ημέρα περίπου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και συνεχίζουν να τη μεταδίδουν για 5 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ίσως να μεταδίδουν την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που μεταδίδουν την ασθένεια θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα μέχρι να νιώσουν καλύτερα.

Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς αλλά η γρίπη έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους πνεύμονες και συνδέεται με σοβαρότερη γενική νόσηση. Ίσως η ρινική συμφόρηση να είναι λιγότερο έντονη από ότι στο κρυολόγημα.

Οι επιδημίες γρίπης συνήθως ξεσπούν τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Απρίλιο στο βόρειο ημισφαίριο) εξαιτίας των συνθηκών ψύχους και υγρασίας που επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει περισσότερο έξω από τον οργανισμό. Στα ισημερινά κλίματα, αυτό το εποχικό φαινόμενο είναι λιγότερο έντονο.

Συμπτώματα


Τα συμπτώματα συνήθως κλιμακώνονται μετά από 2-3 ημέρες και διαρκούν 5-8 ημέρες. Τα συμπτώματα γρίπης είναι πιθανό να παραγνωριστούν ως αυτά σοβαρού κρυολογήματος.

Βασικά συμπτώματα :
• Υψηλή θερμοκρασία (πυρετός) που αναπτύσσεται γρήγορα • Εφίδρωση • Γενική αίσθηση πόνου και ενόχλησης σε όλο το σώμα • Ξηρός, θωρακικός βήχας • Πονόλαιμος • Φτάρνισμα • Απώλεια όρεξης • Δυσκολία στον ύπνο • Τάση για έμετο και διάρροια (ειδικά στα παιδιά).

Παρόλο που ο πυρετός, ο πονόλαιμος και η γενική αδιαθεσία υποχωρούν μετά από μία εβδομάδα, τα συμπτώματα όπως ο βήχας και η κόπωση ίσως να διαρκέσουν μέχρι και για 3 εβδομάδες.

Θεραπεία

Στη γρίπη ΔΕΝ συνταγογραφούνται αντιβιοτικά σκευάσματα. Συστήνεται στον ασθενή ξεκούραση, λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων, λήψη άφθονων υγρών και σε ειδικές περιπτώσεις χορηγούνται αντιικά φάρμακα.

Pin It on Pinterest

Share This