Βρογχικό άσθμα

Το άσθμα είναι  φλεγμονή των πνευμονικών αεραγωγών. Η φλεγμονή προκαλεί διόγκωση της εσωτερικής μεμβράνης των αεραγωγών, σύσπαση των μυών γύρω από τους αεραγωγούς και παραγωγή περισσότερης βλέννης. Τα φαινόμενα αυτά προκαλούν στένωση των αεραγωγών και δυσκολεύουν την αναπνοή. Το άσθμα επηρεάζει παιδιά και ενήλικες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας.
Αίτια άσθματος

 Οι  αιτίες  που  προκαλούν  άσθμα  δεν  είναι  πλήρως  κατανοητές. Διάφορα  γονίδια  έχουν  συνδεθεί  με  τον  αυξανόμενο  κίνδυνο  ανάπτυξης  άσθματος. Ωστόσο, περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε αλλεργιογόνα και ρύπους, μπορούν να πυροδοτήσουν κρίσεις άσθματος. Οι αεραγωγοί αναπτύσσουν, επίσης, έντονη ευαισθησία και σε μια ποικιλία από ερεθίσματα, όπως η άσκηση, ο κρύος αέρας και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
Συμπτώματα άσθματος

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του άσθματος είναι: βήχας, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και συριγμός. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται πολύ, αυτό ονομάζεται κρίση.     Αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα άσθματος τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό για να εκτιμήσει αν πρόκειται όντως για άσθμα ή για κάτι άλλο.Πιο συγκεκριμένα επιβάλλεται περαιτέρω διερεύνηση εάν:

  • έχετε βήχα, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος ή δύσπνοια, που εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει ίωση ή κρυολόγημα ή/και που διαρκούν περισσότερο από ένα κοινό κρυολόγημα, ή που επαναλαμβάνονται συχνά με ή χωρίς ίωση
  • με τις ιώσεις ή τα κρυολογήματα τα συμπτώματα σας επιδεινώνονται
  • έχετε κάποιο ή και όλα τα συμπτώματα άσθματος τη νύχτα
  • τα συμπτώματα αυτά έχουν εποχικότητα (πχ την άνοιξη ή το φθινόπωρο) ή/και εμφανίζονται σε συγκεκριμένες συνθήκες (καπνός τσιγάρου, δυνατές μυρωδιές, έκθεση σε επιθήλια ζώων, άσκηση, έκθεση σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους, με την υγρασία, σε εκδρομές στην ύπαιθρο)
  • τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν με την χρήση βρογχοδιασταλτικών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες εκδηλώσεις. Μπορεί λοιπόν σε κάποιους τα συμπτώματα να είναι λιγότερα ή ηπιότερα σε σχέση με άλλους.

Διάγνωση

Πέρα από τα συμπτώματα και το ιστορικό του κάθε ασθενή, είναι σημαντική η μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας, τόσο για την διάγνωση όσο και την παρακολούθηση του άσθματος. Αυτό γίνεται με την σπιρομέτρηση και την ροομέτρηση.

Θεραπεία

Βρογχοδιασταλτικά φάρμακα βραχείας δράσης χορηγούνται δι’εισπνοής για να χαλαρώσουν οι αεραγωγοί και να ανακουφιστούν τα συμπτώματα του συριγμού και της δύσπνοιας.

Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή δίνονται για να ελέγξουν τη φλεγμονή των αεραγωγών, συνήθως σαν τακτική ημερήσια θεραπεία. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις άσθματος, βρογχοδιασταλτικά μακράς διάρκειας σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή μπορεί να παρέχουν  έναν αποτελεσματικό έλεγχο

Περισσότερες πληροφορίες για το άσθμα στο: www.myasthma.gr

Pin It on Pinterest

Share This